Tips om kindervuurwerk veilig af te steken

kindervuurwerk afsteken

Vuurwerk voor kinderen, het blijft een dingetje. Het is aan te raden om bij het afsteken van kindervuurwerk altijd een veiligheidsbril te dragen. Als men het heeft over kindervuurwerk, dan gaat het om bijvoorbeeld sterretjes, tolletjes en knalerwten. Ook is het belangrijk om tijdens het afsteken van kindervuurwerk altijd gebruik te maken van een aansteeklont. Het is aan te raden om van tevoren goed de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk te lezen en deze aanwijzingen op te volgen. En het is belangrijk dat je tijdens het afsteken van kindervuurwerk goed afstand houdt van mens en dier.

Kindervuurwerk afsteken vanaf twaalf jaar

Er mag pas vanaf de twaalfde leeftijd jeugdvuurwerk worden gekocht en worden afgestoken. Vroeger noemde men jeugdvuurwerk soms ook wel kindervuurwerk, maar dit is niet terecht. De reden hiervoor was omdat je onder de leeftijd van twaalf jaar helemaal geen soort vuurwerk mag gebruiken.

Tips bij het afsteken van kindervuurwerk

Alle tips bij het afsteken van normaal vuurwerk gelden ook bij het afsteken van kindervuurwerk. Denk eraan dat je altijd een vuurwerkbril gebruikt. Dit geldt ook als je alleen naar het vuurwerk gaat kijken. Daarnaast is het belangrijk dat je altijd een aansteeklont gebruikt en dat je genoeg en voldoende afstand houdt. Draag altijd kleding waar geen vuurwerk in kan komen. Dat betekent tijdens het afsteken geen jas met capuchon of wijde laarzen. En draag natuurlijk geen brandbare kleding en sta nooit op het vuurwerk. De verkopers van vuurwerkwinkels zijn verplicht om aansteeklonten en veiligheidsbrillen gratis aan hun klanten mee te geven.

Hoe zit het met categorie F1 vuurwerk

Jeugdvuurwerk, of kindervuurwerk, behoort volgens de Nederlandse wet tot categorie F1 vuurwerk. Men noemt dit soort vuurwerk ook soms scherts- en fopvuurwerk. Van alle categorieën vuurwerk is categorie F1 vuurwerk het minst gevaarlijk. Maar let er wel op dat dit vuurwerk ook gewoon heet kan worden, want er bestaat niet zoiets als koud vuur. Zo kan bijvoorbeeld een sterretje maar liefst 1100 graden worden. Ook categorie F1 vuurwerk kan gevaarlijk zijn, dus lees de gebruiksaanwijzing van het vuurwerk goed door en volg de regels. Zo kun je op een leuke en prettige manier oud en nieuw vieren zonder ongelukken.