Wat is een babygym?
Een babygym, een soort speelgoed waarmee onze kleintjes ontzettend veel plezier beleven en wat tevens ontzettend goed is voor de motoriek en ontwikkeling van je baby. Er zijn mega veel soorten babygyms. Je hebt ze in alle soorten kleuren en maten. Bij een babygym komen ook babyspullen die je bij de babygym kunt plaatsen. Wat is een babygym precies en zijn er dingen waar je op letten moet als je een babygym voor je kleintje aan wil schaffen? We vertellen je er graag meer over zodat jij goed voorbereid bent om er één te kopen:
Een babygym uitgelegd:
Een babygym is een soort speeltoestel in de vorm van een boog. Vaak zijn dit twee gekruiste bogen of een rekje wat over je baby heen gaat als hij op de grond of in de box ligt. Aan deze bogen hangen verschillende speeltjes waar je de baby mee kan spelen. Als je baby op zijn ruggetje ligt onder de bogen van de babygym, dan hangen de speeltjes eraan en kan hij daarmee spelen met zijn handjes. Deze speeltjes zijn vaak knuffeltjes, een spiegeltje of speeltjes die rammelen, bewegen of muziek maken. Een babygym zit vaak vast aan een kleed waar je je kind op legt.
Babygyms zijn er ook in allerlei soorten en maten. Je hebt plastic babygyms, maar ook houten babygyms.
Een hulp bij de ontwikkeling
De eerste maanden van een baby zijn belangrijk. In deze tijd ontwikkeld de baby zich mega snel. Een babygym helpt hem daarbij. Als eerste punt helpt de baby bij het ontwikkelen van het zicht van de baby. De speeltjes die hangen aan de bogen, hangen zo dichtbij dat hij ze snel zal zien. Vanaf vier maand oud zal je kind diepte gaan zien en vanaf dat moment zal hij de speeltjes aan proberen te raken.
Wanneer je kindje begint met het trappen en slaan tegen de speeltjes aan, bevordert dit zijn oog-hand coördinatie. Als het je kindje lukt om het speeltje te raken, dan krijgt hij het gevoel dat hij controle heeft over zijn lichaam. Zo leert hij dat hij met acties iets in gang kan zetten. Wanneer hij doorheeft dat hij een speeltje kan laten bewegen of rammelen, dan zal hij deze actie gaan herhalen. Dit is leerzaam, omdat hij zo leert te begrijpen wat een oorzaak is met daarbij het gevolg.
Beweging van je kindje is goed voor de grove motorische ontwikkeling. Het kindje zal zijn arm, benen, rug-, buik- en nekspieren trainen, omdat hij zal slaan en trappen naar de speeltjes en hij rolt heen en weer over het kleedje onder de babygym. Naast de grove motoriek wordt ook de fijne motoriek gestimuleerd. Een voorbeeld hiervan is de grijpreflex. Als je bij een baby je vinger in zijn handje legt, zal hij dit vastknijpen uit automatisme. Na een paar maanden wordt deze reflex verder ontwikkeld en zal hij bewust worden van het grijpen en vasthouden. De babygym helpt hierbij, omdat je kindje zal grijpen naar de hangende speeltjes.
Enkele babygyms beschikken over geluid en lichtjes. Door de geluiden en de lichtjes worden de zintuigen van de baby geprikkeld. Ze gaan horen, voelen en kijken. Je kindje krijgt ook een onbewuste zelfvertrouwen boost, omdat hij door zal hebben dat hij steeds meer kan na het gebruik van de babygym.
Vanaf wanneer een babygym?
Er zijn veel babygyms al geschikt vanaf de geboorte, echter is het niet juist om je kindje dan al onder een babygym te leggen. Vlak na de geboorte zijn de baby’s nog erg gevoelig voor prikkels en hebben zij rust nodig. Het is goed om de eerste drie maanden een babygym uit te sluiten.
Een babygym is dus een hulpmiddel en een speeltuintje in één voor je kindje. Het stimuleert bij de zelfontwikkeling en je kindje heeft hier lol in. Een aanschaf van een babygym is het zeker waard!