Wat is mijn uitgerekende datum?

Ben je zwanger? Dan is het eerste wat je waarschijnlijk wilt weten wanneer je kindje geboren wordt. Maar hoe weet je jouw uitgerekende datum? De uitgerekende datum is een schatting die gebaseerd wordt op de eerste dag van je laatste menstruatie. Echter is het zo dat slechts vijf procent van de zwangere vrouwen echt op de uitgerekende datum bevalt. Vanaf week 37 is het kindje in de buik officieel volgroeid en mag hij geboren worden tot en met week 42. Dit is een bevallingstermijn van vijf weken.

Uitgerekende datum bereken

Het is mogelijk om zelf je uitgerekende datum te berekenen. Hiervoor moet je dan 280 dagen, oftewel 40 weken, optellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Echter geldt dit alleen bij een gemiddelde menstruatiecyclus van 28 dagen. Wanneer jouw persoonlijke cyclus langer is, dan mag je een extra dag erbij optellen voor elke dag dat de cyclus langer duurt. Op https://zwangerennu.nl kan je deze berekening voor je laten maken. Door hier de datum in te vullen kan je jouw uitgerekende datum eenvoudig berekenen.

Hoelang ben je zwanger?

Over het algemeen duurt een zwangerschap 40 weken, waarvan je 38 werken echt zwanger bent. Dit lijkt raak, maar heeft te maken met de manier van rekenen. Omdat de exacte datum van bevruchting meestal onbekend is, wordt er gerekend met de laatste dag van je menstruatie, aangezien deze meestal wel bekend is. Op het moment van bevruchting ben je daarom al twee weken “zwanger” volgens de telling.

Wil je meer weten over zwangerschap? Op de site van Zwanger en nu kan je alles lezen wat jij wilt weten over jouw zwangerschap.